Kanske du som liten hade en Rubiks kub? Det var ju en ”leksak” som de flesta av oss under slutet av 1970-talet och under 1980-talet roade oss med. Denna leksak, eller pussel, den finns idag i flera varianter. På Master Cube Store kan du köpa dig en alldeles egen! Den allra första kuben, den var 3x3x3 men idag finns det många fler varianter än så! Det finns även kuber, som har helt andra former än en kub! 

Du som vill börja med något lättare, du kan testa att köpa en Rubiks kub som är 2×2 innan du tar den som är 3x3x3. Vill du utmana dig, så kan du ju alltid ta en 5×5!

En vanligt kub, som den på 3x3x3, den har totalt 54 färgade rutor. Det i olika färger. Du ska med ett visst antal vridningar återställa kuben till dess normala läge. Det är då att den har enhetlig färg på varje sida. 

När det gäller kuben som är på 5×5 så har den sex sidor och varje sida i sig har 25 rutor i samma färg. Även denna ska återställas i sitt rätta läge för att den ska vara löst.

Hitta en Rubiks kub som passar dig

Att sitta och greja med en Rubiks kub, det är bra träning för hjärnan och även kul att göra! Då det idag finns en massa varianter av den, så kan det vara bra att fundera på vad du vill starta med. Du kanske vill satsa på originalet, eller vill du hellre ha en Rubiks kub i formen av en orm?

Originalet, den skapades av den ungerske arkitekten och professorn Ernő Rubik. Han tog patent på detta mekaniska pussel som han uppfunnit i pedagogiskt syfte. 

Du kanske inte vet vilken kub som passar bäst att starta med? Det är ju inte fel att köpa hem lite olika varianter att testa dig fram med. Sedan är det ju så att det är vissa vridningar enligt vissa algoritmer som måste göras för att den ska kunna lösas. Som tur är så finns det bra guider på nätet du kan tjuvkika på för att lära dig!

Använd din kub på olika sätt

Även om en kub löses på ett visst sätt, med vissa vridningar, så kan du ju utmana dig själv på olika sätt. När du väl vet hur den ska lösas, så kan du gå vidare med att försöka lösa den med en hand, eller med förbundna ögon. Eller kanske tävla mot andra på tid. Just att tävla på tid, det finns det många som gör. Då i det som kallas för speedcubing. Men då har man ofta även en speciell kub som kallas för just en spee cube. 

Du som är inne på att köpa dig en Rubiks kub, kolla gärna in MasterCubeStore. De har en massa olika varianter av kuber samt att de även har flera andra typer av IQ-pussel. Du kan dels köpa till dig själv, dels köpa för att ge bort i present.