Vissa tror att hjärnträning kräver mycket tid och energi, men så behöver det inte alls vara. Att träna din hjärna behöver inte vara speciellt svårt eller ta lång tid. Med de rätta övningarna och verktygen kan du snabbt och enkelt komma i gång med din egen hjärnträning. Här får du ett par tips på hur du själv skulle kunna förbättra din egen hjärnträning. Här kan du även läsa mer om varför hjärnträning är så viktigt.

Lös en rubiks kub

Rubiks kuber är riktigt bra för dig som vill träna din hjärna lite extra på din fritid. Att lösa en rubiks kub tränar upp hjärnan och gör den bättre på att lösa problem. Denna typ av hjärnträning kan även ha en avslappnande effekt, eftersom den distraherar dig och får dig att tänka på annat än stress och negativitet.

Något av det bästa med rubiks kuber är att de oftast inte tar upp speciellt mycket plats. Du kan därför förvara den eller ha med dig den vart som helst. Du skulle till exempel kunna förvara den i lådan i ditt nattduksbord. Då kan du ta fram den och försöka lösa den om du har svårt att somna. Du skulle även kunna ha med dig den i väskan eller ryggsäcken. Då har du alltid något du kan underhålla dig med medan du väntar på till exempel bussen eller på att få komma in till tandläkaren.

Du kan köpa dina egna rubiks kuber hos till exempel mastercubestore. De har ett riktigt stort sortiment av rubiks kuber, både för nybörjaren och den lite mer erfarne kublösaren.

5x5 rubiks kub

Träna hjärnan med spel

I dag finns det oändliga mängder av hjärnträningsspel i olika former. För dig som älskar att spela sällskapsspel tillsammans med släkt och vänner finns det brädspel som kan hjälpa dig att träna din hjärna. Vissa brädspel tränar ditt minne, medan andra får dig att klura kring bilder eller siffror. Brädspel kan köpas i många fysiska butiker, men även online i specialiserade butiker. Marknaden för bräd- och sällskapsspel med fokus på hjärnträning växer, så det kommer hela tiden nya spännande spel att testa.

Om du hellre föredrar tv-spel, finns det massvis av hjärnträningsspel även för dig. Det finns hjärnträningsspel till alla tänkbara konsoler och datorer. De flesta spel är riktigt lätta köpa och ladda ner via internet. Du kan alltså snabbt och enkelt hitta ett spel som låter intressant, ladda ner det och börja spela inom ett par minuter.

Varför ska man träna hjärnan?

Att träna hjärnan är bra på många sätt. För det första håller det hjärnan i form och får den att fungera bättre. Det fungerar nästan på samma sätt som att träna musklerna i kroppen. Ju mer du tränar din hjärna, desto mer vältränad kommer den att bli. Med en vältränad hjärna kommer du lättare kunna hantera din vardag. Du kommer även må bättre psykiskt. När hjärnan får något nytt att arbeta med och klura på, kommer den att släppa stressande tankar. Hjärnträning kan alltså få dig att känna dig lugnare och mer avslappnad.