Bra belysning är enormt viktigt i våra hem, framför allt i våra kök. Utan bra belysning i köket blir det svårt att kunna laga mat. Man måste ju kunna se ordentligt, annars finns det en risk att olyckor inträffar. Letar du efter en lampa till köket? Här får du några goda råd som kan hjälpa dig att välja ut de lampor just ditt kök behöver.

Bra ljus över arbetsytorna

Den allra viktigaste belysningen i köket är den som lyser upp alla dina arbetsytor. Du måste såklart kunna se ordentligt när du lagar mat, annars kan mycket otrevligt hända. Du kanske råkar läsa fel i ett recept eller kanske till och med råkar skada dig själv. Detta vill du såklart inte ska hända. Därför ska du se till att skaffa en riktigt kraftfull lampa till köket. Se till att du alltid har bra arbetsbelysning i ditt kök, så slipper du otrevliga olyckor och skador.

Spotlights passar riktigt bra som arbetsbelysning i kök. Dessa kan nämligen riktas på olika sätt, vilket ger dig fler belysningsmöjligheter. Med justerbara lampor kan du få till precis det ljus du behöver för att kunna laga bra och god mat i ditt kök.

kökslampor

Taklampor till kök

Om man inte är speciellt förtjust i spotlights, finns det andra typer av lampor man skulle kunna installera. En stilren plafond är ett perfekt exempel på en bra lampa till köket. Många plafonder är kraftfulla och kan ge ifrån sig ett riktigt starkt ljus. Plafonder hänger heller inte i vägen för dig när du arbetar i köket. Om du har ett lågt tak i ditt kök är en plafond en perfekt lampa till köket för dig.

Om du har lite högre till tak i ditt kök kan du använda hängande taklampor av olika slag. Hängande lampor som till exempel pendlar är otroligt dekorativa. De kan fås i många olika modeller och varianter, så du kan vara säker på att det finns en som passar även ditt kök.

Energisnåla kökslampor

En energisnål lampa till köket säger de flesta inte nej till. Om du spenderar många timmar i ditt kök behöver du såklart lampor som drar så lite ström som möjligt. Du vill ju såklart inte att dina elräkningar ska bli skyhöga. Därför ska du se till att gå efter de mest energisnåla lamporna du kan hitta.

Ett riktigt bra tips är att alltid köpa LED-lampor. LED-lampor drar nämligen mycket mindre ström än många andra lamptyper. Om du inte redan har bytt ut alla dina gamla lampor mot LED-lampor ska du verkligen göra det. Genom att byta ut dina gamla lampor mot mer energieffektiva lampor kommer du att kunna spara riktigt mycket pengar varje år.

Dekorationslampor

Man kan använda en lampa till så mycket mer än bara en ljuskälla. Vissa lampor passar utmärkt som ren dekoration i köket. Dekorativa lampor kan vara precis det som ditt kök behöver för att bli helt komplett. Häng upp några stiliga vägglampor på väggen, eller häng upp några mysiga ljusslingor över dina köksskåp för att skapa en härlig feststämning. Testa att använda lampor som dekor i ditt kök och se hur det påverkar stämningen.